top of page

Ratkaisukeskeinen kuvataideterapia - mitä se on?

e3122dc6affad87b54af0daae0e94d33.jpg

​

​Ratkaisukeskeisessä taideterapiassa yhdistyvät kuvallinen ilmaisu ja ratkaisukeskeisen psykoterapian työmenetelmät.  Kuvallisen ilmaisun ja voimavaralähtöisen ratkaisukeskeisen ohjauksen avulla tuetaan asiakkaita esimerkiksi elämän- ja arjenhallinnan haasteissa, peloissa, syömishäiriöissä, kriiseissä, työuupumuksessa, pitkäaikaissairauksissa, työttömyydessä, avioerossa, itsetunnon vahvistamisessa, elämän tuomissa muutostilanteissa, stressihallinnassa ja ihmissuhteissa. Ratkaisukeskeinen taideterapia auttaa voimaantumaan ja kohtaamaan itsensä vahvempana, se lisää toivoa, toimijuutta ja itsearvostusta.​

 

Mitä se tarkoittaa käytännössä?

 

Ratkaisukeskeisessä taideterapiassa sinua tuetaan käsittelemään valitsemaasi konkreettista aihetta. Sinua autetaan kohtaamaan elämän mukanaan tuomat haasteet ja löytämään niihin ratkaisuja.  Ratkaisukeskeisessä taideterapiassa etsit omia vahvuuksia ja voimavaroja, itsetuntemuksesi lisääntyy ja käännät katseesi tulevaisuuteen. Luot valitsemillasi taidevälineillä (vesivärit, akryylimaalit, liidut, hiilet, tussit) kuvan, joka toimii siltana sinun ja terapeutin keskustelussa. Voimme käyttää halutessasi apuna myös musiikkia tai liikettä. Tyyli on vapaa, saat työskennellä oman luovuutesi rajoissa eikä syntyneitä teoksia arvioida taiteellisesti.  Tekemäsi kuvan tehtävä on olla ajattelun väline, jota tehdessä ilmaistaan omia tunteita ja ajatuksia.  Kun käsittelemäsi konkreettiset asiat etäännytetään kuvaksi, on niitä useimmiten helpompi sanoittaa, kuin pelkästään keskustellen. Kuva yhdistää sinut ja terapeutin etsimään vastauksia, se auttaa sinua löytämään uusia näkökulmia, luomaan tavoitteita ja pääsemään eteenpäin käsittelemässäsi asiassa. Ratkaisukeskeinen taideterapia kunnioittaa sinua oman elämäsi asiantuntijana, eikä terapeutti tulkitse tai arvostele tekemääsi kuvaa. Sinun ei tarvitse olla taiteellisesti lahjakas vaan riittää, että olet kiinnostunut kuvallisen ilmaisun välityksellä käsittelemään ja keskustelemaan omista ajatuksista ja tunteista. Ratkaisukeskeiseen taideterapiaan voidaan myös yhdistää rentoutusmenetelmiä, tarinoita ja kotitehtäviä, mikäli se sinulle sopii. Ensimmäisellä tapaamisella luomme yhdessä tavoitteet ratkaisukeskeiselle taideterapiallesi. Se voi olla kestoltaan 1-20 tapaamista tai vaikkapa enemmänkin, aivan sinun tarpeesi ja tilanteen mukaan. Jokaisen tapaamisemme aluksi kohtaamme rauhassa jutellen ja halutessasi teen sinulle lyhyen rentoutuksen. Seuraavaksi saat tehdä hiljaista taidetyöskentelyä, käsiteltävän aiheen mukaisesti. Tämän jälkeen keskustelemme tekemäsi kuvan välityksellä, ratkaisukeskeisesti ja voimavaralähtöisesti. Jokaisella tapaamisella otamme uusia askeleita kohti tavoitteitasi, unelmiasi ja haaveitasi.

e3122dc6affad87b54af0daae0e94d33.jpg
88204daf5df7392427044cdc2f4e18f5.jpg
192f62525239a3190e515716d7ea811e.jpg

Ratkaisukeskeinen lyhytterapia

Ratkaisukeskeinen lyhytterapia on voimavarakeskeistä, vahvuuksiin keskittyvää terapiaa. Ratkaisukeskeisyydessä keskitytään yksilön vahvuuksiin ja tunnistetaan asioita, jotka ovat hyvin ja jotka toimivat. Sitä, mikä ei ole rikki, ei tarvitse korjata. Voimavarakeskeisyys syntyy siitä, että asiakkaan elämässä toimivia asioita pyritään lisäämään. Toive muutoksesta ja ongelmien ratkaisusta lähtee ihmisestä itsestään. Lyhytterapiassa pyritään saamaan selville, miten asiakas itse mieltää ongelmansa tai mitä keinoja hän uskoo tilanteen ratkaisemiseksi tarvittavan. Tärkeintä on asiakkaan muutostoiveiden mukainen työskentely sekä toiveikkuuden vahvistaminen. Viimeksi mainittu lisää asiakkaan kykyä löytää uusia keinoja ja toimintatapoja ongelmiensa ratkaisemiseksi. Eteneminen tapahtuu pienin askelin, asiakasta tukien ja huomioiden jokainen myönteinen poikkeus aikaisempaan toimintatapaan nähden.

​

Tietoa lyhytterapiasta

Lyhytterapiaan pääset nopeasti ilman lääkärin lähetettä ja terapian ei tarvitse aina olla pitkäkestoista. Lyhytterapia on mielenterveyden tukihoitoa, joka on helposti ja nopeasti saavutettavaa apua äkilliseen ongelmaan tai ongelmiin. Lyhytterapialla yleensä tarkoitetaan terapiaa, jossa on selvä rakenne ja määrätty tapa työskennellä tavoitteiden saavuttamiseksi. Ratkaisukeskeinen lyhytterapia sopii erinomaisesti esimerkiksi erilaisiin elämän kriisitilanteisiin ja muihin elämän solmukohtiin. 

Ratkaisukeskeisessä terapiassa ei ole ennalta määrättyä määriä käyntikerroille, vaan käyntien määrä sovitaan yhdessä asiakkaan kanssa asiakkaan tilanteen mukaan. Ratkaisukeskeisessä terapiassa jo yksikin kerta voi tuoda asiakkaalle apua. Yleensä terapia kestää kuitenkin 5-20 käyntikerran verran, mutta myös pidempiä jaksoja voidaan sopia asiakkaan tilanteesta riippuen. Lyhytterapiaa voi antaa myös muu ammattilainen kuin psykoterapeutti. Terapiasta ei tehdä merkintöjä sähköisiin järjestelmiin.

​

Mihin tilanteisiin tai oireisiin lyhytterapiasta voi saada apua?

​

Lyhytterapiasta voi saada apua monenlaisiin, niin isoihin kuin pieniinkin ongelmatilanteisiin tai oireisiin, jotka haittaavat hyvinvointia. Esimerkkejä asioista, joihin lyhytterapia voi tuoda helpotusta:

  • Stressi ja uniongelmat

  • Ahdistusoireet ja hankalien tunteiden säätely

  • Ihmissuhdeongelmat

  • Erosta selviäminen

  • Masennusoireet

  • Vanhemmuuteen liittyviin haastavat tilanteet

bottom of page